Informații pentru părinți

Hidroterapia sau Terapia prin Apă

info parintieste un proiect care se adresează copiilor cu deficienţe neuro-motorii, motorii şi asociate şi a familiilor acestora. Hidroterapia este unul dintre adjuvanţii obligatorii la tratamentele consacrate în tratarea bolilor ce ţin de întârzierile de dezvoltare.Apa neutralizează efectele gravitaţiei, ajutând copilul să se mişte cu mai putin efort. Hidroterapia îmbunătăţeşte funcţionarea plămânilor şi fortifică extremităţile (braţe, mâini, picioare, degete).

Scopul acestui proiect este să oferim gratuit o şansă copiilor care suferă de una din bolile cu întârziere în dezvoltare, fiind unicul program de acest fel din vestul ţării. În prezent, în cadrul proiectului sunt înscrişi peste 100 de copii cu dizabilităţi cu vârste cuprinse între 3 luni şi 18 ani care frecventează în mod constant acest program. Dizabilităţile cu care se confruntă aceşti copilaşi sunt diverse, iar diagnosticele sunt diferenţiale:

 • Tetrapareză spastică
 • Parapareză spastică
 • Tetrapareza mixtă , encefalopatie, retard de prematuritate
 • Retard psihomotor
 • Encefalopatie epileptică – crize focale migratorii cu debut neonatal, spasme epileptice, microcefalie, tulburare globală a dezvoltarii, severă
 • Hemoragie celebrală la naştere, encefalomalacie multi chistică, retard psihomotor sever ,epilepsie simptomatică
 • Lisencefalie
 • Agenezie parţială de corp calos
 • Tulburări de coordonare motorie de tip vertiginos,
 • Autism
 • Tulburare mixtă de limbaj
 • Sindrom Down
 • ADHD
 • Sindrom Rett

Urmareste reportaj Antena

Cum va puteti inscrie:

Orice copil poate beneficia de aceasta forma de terapie, trebuie doar sa ne contactati pentru a stabili exact grupa cea mai potrivita de lucru pentru voi. Va trebui sa ne aduceti o copie dupa certificatul de nastere si scrisoare medicala sau certificat de grad daca este cazul.

Lucram pe grupe de varsta, afectiune si abilitati, fiecare grupa fiind condusa de un medic, instructor de inot, 3 kinetoterapeuti si stundeti voluntari.

Ce trebuie sa aveti la voi?

Tot ce tine de un bazin: costum de baie sau slip impermeabil daca copilul e mic sau are incontinenta, casca, slapi, prosop. Rugamintea noastra este ca si parintele insotitor sa vina pregatit pentru bazin daca cumva interventia lui este necesara ( obligatoriu pentru copii sub 5 ani).

„De sase luni avem ocazia sa participam o data pe saptamana la proiectul de hidroterapie coordonat de Ioana Vartosu. Chiar daca in cazul fetitei mele , din cauza varstei , nu mai putem spera la progrese foarte mari , terapia in apa ne ajuta foarte mult. Pentru cineva care trebuie sa traiasca intr-un scaun cu rotile miscarile facute in apa inseamna enorm , de la tonifiere si relaxare musculara pana la senzatia de libertate de miscare . Este extraordinar sa vedem acesti copii cat sunt de fericiti si cum fata lor exprima o evidenta stare de bine. De multe ori mamele profita de aceasta ocazie pentru a socializa , de a se cunoaste mai bine si de a discuta despre tratamente si rezultatele lor, locuri in care au fost si experientele de care au avut parte. O mentiune deosebita pentru echipa de voluntari care se ocupa de copii. Rar mi-a fost dat sa vad pe la noi asemenea tineri care la modul absolut altruist , cu afectiune , daruire si multa rabdare, participa la acest proiect. Am ajuns sa asteptam cu nerabdare ziua de miercuri. Multumesc din suflet Ioanei Vartosu si echipei .”

×

Powered by WhatsApp Chat

× Contactează-ne pe WhatsApp