Povestea noastra

Nașterea unui copil. Nașterea unui vis.

Noi suntem “Asociația Școala Mamei Junior”. Eu sunt Ioana. Sunt medic, mamă, om! Cred cu tărie că fiecare mămică este o eroină, iar fiecare copil are dreptul la o viață minunată. 

Povestea asociației a început, cum altfel, decât pornind de la situații reale, cu care chiar eu m-am întâlnit. În 2003, la prima sarcină, studentă în anul IV la Medicină, am avut ocazia să fiu voluntar într-un centru de distrofici. Realitatea din centru mi-a arătat faptul că proaspetele mămici erau împovărate de temeri și lipsite de un sprijin care să le îndrume în momentul în care merg cu bebelușul acasă. Pe de altă parte, experiența personală îmi demonstrase deja că în Timișoara nu exista o școală a viitoarei mame, care să ofere gravidelor posibilitatea de a face sport, exerciții pentru travaliu și de a învăța cum să îngrijească bebelușul în primele luni de viață. Iar astfel s-a conturat un vis.

Totul începe cu un prim pas.

De la stadiul de idee și până la a fi ONG-ul care a adus hidroterapia în universitățile din România și a implementat metoda de terapie Tomatis pentru copilașii cu elemente de autism și ADHD, creșterea a fost organică.

După terminarea facultății am decis să ajut viitoarele mame prin cursuri de puericultură. Într-o zi toridă de vară, una dintre cursante mi-a sugerat să facem exercițiile în apă, pentru a scăpa de bufeurile tipice sarcinii. De aici până la primele cursuri de aquagym pentru copii cu probleme neuro-musculare și psihiatrice lucrurile s-au legat rapid: un portbagaj plin cu scutece pentru înot, un anunț prin care anunțam organizarea cursurilor și prima pacientă, o fetiță absolut minunata, care din păcate suferea de terapareză. La finalul anului 2012 număram 75 de beneficiari și un sponsor care s-a oferit să achite costurile de intrarea la bazin pentru copii.

Eram deja o comunitate de părinți și copii, iar eu mă loveam de o primă serie de limitări. Pentru a mă specializa, am decis să urmez un masterat de hidroterapie în Anglia, iar pentru formarea echipei asociației am contactat singura universitate din Europa care oferă cursuri de hidroterapie pediatrica (Elvetia). Apoi, am împărtășit cunoștințele acumulate și altor terapeuți din țară.

Răsplata nu a întărziat. Am fost martorii unor evoluții uimitoare: copii care au învățat să meargă, să vorbească, părinți care și-au recuperat zâmbetul și speranța. În 2 ani am ajuns de la 75, la 450 de beneficiari, iar ascensiunea aceasta ne-a adus în fața unor noi limitări. Copiii cu cele mai mari progrese erau nevoiți să continue tratamentul în străinătate, din cauza lipsei de terapii de specialitate care să vină în completarea kinetoterapiei, disponibile în România. 

O nouă provocare: metoda Tomatis în România.

Am trecut din nou în postura unui învățăcel și am urmat o serie de cursuri de formare în metoda Tomatis si integrare senzoriala la Londra, Paris și Varșovia, iar după sute de ore de practică am reușit să implementăm cursurile de formare în țară. Mai exact, am reușit să aducem în România metoda Tomatis, o terapie cu rezultate umitoare în cazul copiilor cu probleme de echilibru, întârzieri de vorbire, ADHD, autism și multe altele, venind astfel în ajutorul a peste 700 copii speciali din toată țara.

Privim cu încredere spre viitor!

Pentru a ajunge de la o idee la un centru de recuperare a fost nevoie de un efort foarte mare: ani de muncă, găsirea sponsorilor, strângeri de fonduri, formarea unei echipe minutate care să lucreze cu copiii, un master în hidroterapie și formarea altor hidroterapeuți în țară. A fost și este în continuare un proiect foarte complex, în continuă creștere. La acest moment, cursurile online de puericultură sunt urmărite de mii de părinți. Ne continuăm misiunea cu seriozitate și optimist și în anii care urmează, cu dorința de a fi un sprijin de încredere atât pentru furnizorii de servicii medicale, dar mai ales pentru copiii speciali și sănătatea acestora. 

Implicarea în renovarea și dotarea spitalelor a venit natural. Din fericire, reacția comunității a fost impresionantă, iar împreună am reușit să ducem la bun sfârșit proiecte minutate.Ca de fiecare dată, impulsul inițial a venit chiar dintr-o familie aflată în acel moment în dificultate. Primul proiect: renovarea unui salon din cadrul secției de boli infecțioase, loc în care fetița familiei era internată. În timp ce eu urma să fac rost de materialele necesare, tăticul ăîși lua responsabilitatea de a se ocupa de renovare. 

Pentru că bine inspiră, la un răstimp de doar câteva ore o agenție de marketing m-a pus în contact cu un sponsor care și-a asumat sprijinul financiar pentru renovarea integrală a întregii secții. Astfel, de la simpla igienizare a unui salon am ajuns la o întreagă secție nou-nouță, prin schimbarea instalațiilor electrice, sanitare, a mobilierului și a aparaturii. 

Ne-am spus atunci că dacă am reușit o dată, nimic nu ne oprește pentru a continua. În cifre, realizările noastre ar arăta cam așa:

  • Renovarea secției de pediatrie a spitalului „Victor Babeș” și a secției de primiri Urgențe a spitalului Louis Turcanu (Timișoara).
  • Dotarea spitalelor cu aparatură: 2 EKG, 2 ecografe, 2 defibrilatoare, 2 capnografe, 7 ventilatoare, 20 nebulizatoare, peste 50 truse medicale și aparatură mică.
  • Dotarea cu chipamente: 11.000 viziere, 500.000 măști medicale & FFP2, 100.000 costume și ochelari, 100.000 mănuși, 1000 litri de dezinfectant.
  • Organizarea a 20 campanii donare de sânge.
  • Dotarea cu mobilier: 157 paturi medicale, 98 noptiere, 50 paravane, 1500 lenjerii pat, 200 saltele impermeabile, 2 scaune de recoltare, 20 trolere de medicamente.

Faptul că am devenit un sprijin de nădejde pentru spitale a fost cu atât mai evident după declanșasare a pandemiei de Covid-19, moment in care am fost cei către care unitățile sanitare s-au orientat spre sprijin. 

×

Powered by WhatsApp Chat

× Contactează-ne pe WhatsApp