Fiecare bebeluș crește în ritmul propriu, însă în medie, cel mic va lua în greutate între 600 și 1000 de grame în prima lună. În ceea ce privește înălțimea, copii cresc în prima lună 2,5 până la 6 cm.

Este important să știi că majoritatea bebelușilor pierd din greutate imediat după naștere. Acesta nu este însă un motiv de îngrijorare, deoarece vor reveni la greutatea optimă în prima saptamana și apoi vor continua să crească.

Pentru a răspunde însă curiozității, un bebeluș sănătos cântărește în prima lună aproximativ 4 kg.

Imediat după naștere, reflexele guvernează viața de zi cu zi a oricărui bebeluș. Mai exact, micuții nu se gândesc prea mult la ce fac. Ei sug, înghit, caută atingerea mamei și ating sau apucă obiecte, urmându-și instinctul. 

Vor începe să își concentreze vederea cu ambii ochi în jurul vârstei de 1 lună, moment în care ar trebui să poată urmări cu privirea un obiect în mișcare. Cel mai probabil vor prefera să își privească părinții, nu un obiect, astfel că vei observa că bebe va face contact vizual direct cu tine dacă îl ții la aproximativ 45 cm distanță. De altfel, majoritatea nou-născuților își pot recunoaște părinții la această vârstă.

Bebelușul adoră sunetul vocii părinților, cu toate acestea vor fi surprinși la auzul zgomotelor puternic, iar ca reacție, ar putea să dea din brațe și picioare, să clipească sau să respire mai repede.

Până la sfârșitul primei luni, pe măsură ce mușchii gâtului devin mai puternici majoritatea bebelușilor își pot ridica singuri capul atunci când îi așezi pe burtă. 

Cum arată o zi din viața unui bebeluș de 1 lună?

Ei bine, în cea mai mare parte a timpului bebe doarme. Când nu doarme, mănâncă. Fiecare repriză de somn este de 2 până la 3 ore. Cu toate acestea, cel mic poate începe să se miște după aproximativ 40 de minute și poate avea nevoie de ajutorul tău pentru a adormi din nou. Într-o perioadă de 24 de ore, nou-născuții dorm până la 18 ore.

În ceea e privește hrana, indiferent dacă alegi să alăptezi sau să îl hrănești cu biberonul, bebelușul va avea nevoie, în medie, de 6 până la 8 mese pe zi. Laptele matern este mai ușor de digerat, așa că dacă alăptezi, ai putea ajunge chiar și până la 12 mese pe zi.

Uneori pare ca bebelușul plânge mai mereu! Acest lucru este normal și este modalitatea prin care nou-născutul comunica, de fapt, cu tine.

Un bebeluș din 10 plânge mai mult de 3 ore pe zi. S-ar putea chiar să descoperi un pattern pentru reprizele de plâns, iar acest lucru nu este deloc neobișnuit. Pentru a-l liniști, verifică dacă îi este foame, dacă este obosit sau dacă este nevoie de un scutec nou. 

Pe măsură ce o să vă cunoașteți mai bine, vei începe să identifici diferitele tipuri de plâns și ce înseamnă fiecare. Ține cont de faptul că răspunsul la plânsul bebelușului este o parte importantă a încrederii pe care cel mic o va dezvolta în părinți. Pentru a recunoaște rapid nevoia și motivul pentru care plânge, caută tutorialele video de pe Internet care detaliază tipul de planset al bebelușilor.

Pentru că vorbim despre dezvoltarea bebelușului, este important să știi că există modalități prin care îl poți ajuta să se dezvolte. Este vorba de activități aparent banale, dar care sprijină o evoluție armonioasă, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Iată ce poți face!

  • Petrece cât mai mult timp cu bebelușul tău. Privește-l în ochi și zâmbește-i, pentru a-l face să se simtă în siguranță. 
  • Citește-i și cântă-i! Chiar dacă nu înțelege încă ce îi spui, se va bucura să-ți audă vocea. Muzica ajută la stimularea simțurilor, fiind de asemenea, foarte relaxantă.
  • Pentru a sprijini dezvoltarea musculaturii gâtului, pune-l pe bebeluș pe burtă, pe o păturică de activități, astfel încât cel mic să învețe să ridice capul. Jucați-vă astfel în reprize de 1 până la 5 minute zilnic. 

Așa cum spuneam la început, fiecare bebeluș are ritmul propriu de dezvoltare. Poți privi prima lună ca pe o perioadă de acomodare, în care afli o mulțime de lucruri despre copilul tău. Cu toate acestea, este necesar să iei legătura cu medicul pediatru în anumite situații, precum:

  • Dacă nu ia în greutate minim 100 grame în fiecare săptămână.
  • Dacă cel mic nu își mișcă brațele sau picioarele sau dacă nu urmărește cu privirea mișcarea diferitelor obiecte, nu tresare la zgomote puternice sau nu scoate sunete , atunci este cazul să iei legătura cu mediul tău 

Nu uita! Așa cum bebelușul are nevoie de o perioadă de adaptare, la fel și tu, ca părinte, ai nevoie de timp și exercițiu pentru a te obișnui cu noul statut. Nu pune presiune nejustificată pe tine și cere ajutorul atunci când lucrurile se complică. 

×

Powered by WhatsApp Chat

× Contactează-ne pe WhatsApp