Până la 3 luni, copilul și-a format un atașament puternic față de părinți. Îți va răspunde cu multe zâmbete și s-ar putea chiar să-ți vorbească în felul său. Reprizele de plâns ar trebui să fie mai rare, astfel încât te poți bucura cu adevărat de timpul petrecut împreună. 

Din punct de vedere al dezvoltării, fontanela (punctul moale din spatele capului) se va micșora, însă aceasta se va închide complet în jurul vârstei de un an. Pe de altă parte, capul ar putea părea mai mare decât corpul. Nu-ți face griji, este normal, iar situația se va normaliza în curând. 

Datorită dezvoltării oaselor și mușchilor, bebelușul este acum capabil să se întindă, arătându-ți cât mult a crescut. În această lună, copiii cântăresc în medie între 4,5 și 8 kg, deși fiecare bebeluș este diferit și are propriul ritm de creștere.

La 3 luni, copilul dobândește, încet, controlul asupra corpului și a mișcărilor sale. Dacă în prima lună de viață majoritate mișcărilor erau bazate pe reflexe involuntare, acum bebe își mișcă mâinile și picioarele din propria dorință. Odată cu creșterea rezistenței gâtului, cel mic reușește deja să își susțină capul și să se uite la persoanele și obiectele din câmpul său vizual.  

De altfel, copilul asimilează o mulțime de lucruri în această perioadă. Vederea i se îmbunătățește, iar acum este mai sensibil la formele și modelele circulare, inclusiv la spirale și bucle. Fețele, în special a ta, se numără printre imaginile sale preferate.

În ceea ce privește auzul și vorbirea, bebelușul a învățat deja să asocieze vocea părinților cu liniștea și dragostea. Acum, devine mai conștient de tonul vocii tale și de accentul pe care îl pui pe anumite cuvinte și va încerca să imite aceste sunete.  

Așa cum aminteam mai devreme, mișcările devin deliberate și probabil că vei putea deja observa o evoluție în ceea ce privește abilitățile motorii. Bebelușul a dobândit un control mai bun asupra mâinilor, așa că poate încerca să ajungă la obiectele care îi atrag atenția. 

Primele „conversații” ale bebelușului tău

Să observi cum se conturează personalitatea unui bebeluș este una dintre multele bucurii ale vieții de părinte. Ai observat deja că cel mic zâmbește mai mult și că răspunde la vocea ta. Acum este capabil să-și exprime plăcerea într-un mod mult mai explicit. S-ar putea chiar să înceapă să imite unele dintre mișcările și expresiile faciale. Dacă acest lucru nu se întâmplă încă sau dacă te întrebi la ce să te aștepți de la un bebeluș de 3 luni, nu-ți face griji: toți bebelușii se dezvoltă în felul și în ritmul lor.

Este posibil ca micuțul să aibă mici „discuții” cu părinții, deși acestea constau mai ales în schimburi de sunete și zâmbete. Aceste momente amuzante contribuie la consolidarea încrederii și a stimei de sine a copilului.  

Bebelușii își fac cunoscute nevoile în moduri diferite și, în calitate de părinte, vei ajunge să cunoști semnele prin care copilul îți transmite că are nevoie de ceva.  

De exemplu, vei ajunge să îi cunoașteți nevoile urgente după felul în care plânge sau după limbajul corpului. Strigătele de foame ale bebelușului vor suna diferit față de cele de durere. 

În ceea ce privește programul zilnic, mesele vor fi mai puțin frecvent, comparativ cu primele săptămâni de viață. Fie că hrana lor provine doar din laptele matern, lapte praf sau dintr-o combinație a celor două, majoritatea bebelușilor de această vârstă sunt capabili să consume mai multă mâncare, astfel că mesele lor sunt mai puțin frecvente, în medie între 6 și 8 hrăniri într-o perioadă de 24 de ore.

În mod similar, este posibil ca obiceiurile de somn ale bebelușului să treacă prin unele schimbări. Fiind mai alert în timpul zilei și neavând permanent nevoie de o masă nocturnă, este posibil ca cel mic să aibă doar 2-3 sieste în timpul zilei, urmate de o perioadă mai lungă de somn pe timp de noapte.  

Pentru a-l ajuta să crească puternic și sănătos, poți integra în programul zilnic câteva activități ușoare, dar extrem de utile. 

Pe măsură ce bebelușul va sta mai mult timp treaz în timpul zilei, poți folosi această ocazie pentru a interacționa mai mult cu el. Citește-i, cântă-i și vorbește-i, chiar dacă momentan nu înțelege ce îi spui. În acest fel, se va obișnui cu sunete și cuvinte și va începe să dezvolte abilități de limbaj și comunicare.

Dă-i șansa să privească și să atingă diferite obiecte cu diferite texturi, culori și forme. Jucăriile din plastic și mingile moi sunt foarte potrivite.

Pentru că bebelușului îi va plăcea extrem de mult să te privească, asigură-te că îi zâmbești cât mai mult. Zâmbetul îl va face să se simtă în siguranță și îi va da o stare generală de bine. 

De asemenea, tot pentru relaxare, poți să-i oferi celui mic ședințe scurte de mesaj, după baie sau înainte de somn. 

La fel ca în prima lună de viață, exercițiile pentru întărirea musculaturii sunt foarte importante. Continuați jocul pe burtă, pentru perioade de 1 până la 5 minute, astfel încât să poată exersa ridicarea și mișcarea capului. 

Deși fiecare copil se dezvoltă în propriul ritm, există anumite semnale care sugerează nevoia unei vizite la medicul pediatru. Mai exact, discută cu un specialist în cazul în care copilul:

  • Nu zâmbește.
  • Nu reacționează la zgomote bruște și puternice.
  • O parte a corpului este mai dezvoltată decât cealaltă. 
  • Își ține încă degetele de la mâini strânse în pumn. 
  • Capul este orientat mereu în aceeași parte sau bebelușul nu își poate susține capul atunci când stă pe burtă.
  • Nu îi place să fie așezat pe burtă, nu își ridică deloc capul când este în această poziție, iar brațele sunt întinse spre spate.

Acestea sunt principalele repere de dezvoltare pentru bebelușul cu vârsta de 3 luni. Dacă ai nevoie de mai multe informații, nu ezita să iei legătura cu medicul specialist. 

×

Powered by WhatsApp Chat

× Contactează-ne pe WhatsApp