DESPRE HYPNOBIRTHING

Cu Ruxandra Dorobanțu

interviu realizat de Violeta Ștefan

Credit Foto: Claudia Tanasescu

www.claudiatanasescu.com

Credit foto Claudia Tanasescu

Ruxandra Dorobanțu este instructor oficial al institutului HypnoBirthing® si preda la Paris. Va fi prezenta si in Timisoara, unde va tine un curs destinat cuplurilor care doresc sa incerce aceasta metoda. Cursul consta in 4 sedinte, structurate pe zilele 30 iunie, 4 iulie, 7 iulie si 11 iulie, intre orele 18-21 la sediul Scoala Mamei Junior.

Din dorinta de a trasa specificatiile acestei metode, am rugat-o pe Ruxandra sa ne raspunda la cateva intrebari.

Violeta Ștefan : Ruxandra, presupunand ca printre cititorii nostri sunt mamici insarcinate care citesc pentru intaia oara despre acest concept. Ce ar trebui sa stie oamenii despre HypnoBirthing, inainte de toate?

Ruxandra Dorobanțu: Este o metoda de pregatire pentru o nastere frumoasa, senina, eliberata de frica. Cuplul care asteapta un copil invata sa foloseasca tehnici de respiratie, relaxare si vizualizare pentru a crea un spatiu mintal linistit in timpul nasterii. Cand o femeie nu simte frica, anxietate sau stress, corpul ei e liber sa „danseze”, adica sa aduca un copil pe lume fara eforturi extraordinare si sa il intampine cu bucurie si calm. Corpul femeii e perfect conceput pentru nastere, si stie instinctiv ce sa faca. De altfel, acest lucru e adevarat si pentru bebelas, iar nasterea este o colaborare, un dans, intre mama si copil. HypnoBirthing® este o metoda creata acum 25 de ani in Statele Unite si care este azi predata in 45 de tari. Practiciana HypnoBirthing nu e prezenta la nastere, deoarece nu e nevoie: cuplul stie deja sa aplice foarte bine toate tehnicile invatate in cadrul cursului.

 

V.Ș: Care este elementul cheie al acestei metode de nastere si ce aduce diferit fata de nasterea naturala, asa cum este ea cunoscuta?

R.D: HypnoBirthing este o pregatire pentru nastere, si nu mandateaza cum ar trebui sa se desfasoare nasterea. Parintii pot alege metoda de nastere care le convine, care poate include sau nu o interventie medicala. Cursul are doua componente cheie:

1/ Invatam despre procesul fiziologic al nasterii, ca sa intelegem ca trupul mamei si al copilului sunt perfect concepute pentru o nastere calma, linistita, in siguranta.

2/ Exploram cum ne functioneaza mintea prin exercitii de relaxare, vizualizare, auto-hipnoza, ca sa intelegem cum putem crea un spatiu de libertate mintala pe care sa il putem folosi in situatii dificile.

Aceasta pregatire pentru nastere se face cu mama si tatal, sau partenerul de nastere (care poate fi, daca tatal nu e disponibil, o bunica, o prietena etc). Un tata a exclamat recent intr-un curs: „dar putem sa folosim ce am invatat in tot restul vietii, nu numai pentru nastere!” Cand invatam sa ne relaxam profund, mintea noastra devine libera si agila, si astfel putem sa ne mentinem o judecata clara chiar si in situatii dificile.

 

V.Ș: Cand auzim termenul ‘’hypno’’, gandul ne poarta direct la hipnoza. Vorbeste-ne despre aceasta asociere si despre cat de legitima este ea.

R.D: Cand majoritatea oamenilor aud despre hipnoza, se gandesc la hipnoza de circ, in care subiectii fac lucruri ridicole de care nu isi mai aduc aminte post-factum. In realitate, hipnoza nu este de fapt decat auto-hipnoza : putem fi hipnotizati doar daca noi insine ne dorim acest lucru. Cand ajungem in stare de transa, este ca si cand am deschide o portita in interiorul nostru. Suntem intr-o stare de relaxare profunda, in care corpul se linisteste, gandurile isi incetinesc alergatura, iar spiritul e mai deschis. Este profund terapeutic. In cadrul cursului, facem exercitii de relaxare, respiratie, vizualizare, care ne invata sa deschidem aceasta poarta din interiorul nostru. In cadrul nasterii, mamicile pot face apel la tehnicile pe care le invatam in cadrul cursului ca sa se relaxeze si sa se bucure deplin de sosirea copilului lor.

 

V.Ș: Cum se poate pregati o femeie insarcinata pentru a imbratisa aceasta metoda si pentru experienta Hypnobirting?

R.D: Pregatirea se face in doi, cu tatal sau partenerul de nastere (vezi mai sus). Si este o practica ! In cadrul cursului invatam tehnici de respiratie, vizualizare, relaxare, care trebuie practicate acasa, in fiecare zi sau de mai multe ori pe saptamana. Nu sunt lucruri care se invata citind dintr-o carte, ci se invata ca si cantatul la pian : exersand des. Vestea cea buna e ca aceste exercitii sunt foarte placute, si procura o stare de bine de care beneficiem instantaneu. Asa ca in general parintii sunt incantati sa le faca !

 

V.Ș: Exista restrictii medicale radicale? Toate femeile insarcinate pot alege aceasta metoda?

R.D: HypnoBirthing nu are vocatie medicala si nu inlocuieste in nici un fel consultatiile medicale necesare sarcinii. Este o metoda de pregatire a mintii, a spiritului, care elibereaza corpul sa faca ce stie cel mai bine sa faca in cadrul nasterii: sa aduca pe lume un copil in siguranta, in pace, cu bucurie. Problemele medicale din timpul sarcinii nu sunt o contraindicatie la HypnoBirthing. Dimpotriva, exercitiile invatate in cadrul cursului ar fi cu atat mai benefice pentru mama si copil, fiindca ar ajuta mamica sa se relaxeze si sa se bucure de sarcina asa cum e. Mentionez de asemenea ca HypnoBirthing le este benefic tuturor cuplurilor, indiferent de ce nastere isi aleg: cu sau fara peridurala, cu sau fara cezariana, la spital sau acasa. Acestea sunt conditii externe, iar pe noi in cadrul cursului ne preocupa viata interna, felul in care gandim si reactionam.

 

V.Ș: Spune-ne cate ceva despre structura cursurilor pe care le tii.

R.D: Fiecare modul are o parte de informatie, in care invatam despre procesul fiziologic al nasterii, si o parte practica, in care facem exercitii de respiratie, relaxare, vizualizare. Si totul se deruleaza progresiv si logic : la inceput invatam cum sa cream o asteptare pozitiva si cum sa ne ascultam, deja, bebelasul ; dupa aceea experimentam cu transa hipnotica pentru a intelege cum ne functioneaza mintea ; invatam cum sa ne ingrijim corpul in timpul sarcinii ; formulam preferinte pentru nastere ; intelegem cum se deruleaza nasterea, si ce lucruri concrete, practice, pot sa faca mama si tatal in momentele cheie. Bebelasul stie deja ce are de facut !

 

V.Ș: Ce procent din numarul de cursante alege aceasta metoda de nastere?

R.D: Toate cursantele (impreuna cu partenerii de nastere) aleg aceasta metoda ! Pentru ca HypnoBirthing, fiind o pregatire mintala, nu depinde de conditiile externe ale nasterii. O prietena practiciana a avut o mamica la curs care a nascut prin cezariana neprogramata. Acest lucru ar fi putut fi sursa de anxietate, sau frustrare, dar mama si copilul au trait o nastere minunata. A spus ca a folosit tehnicile de respiratie si relaxare invatate in cadrul cursului, ceea ce i-a permis sa isi primeasca bebelasul complet pregatita, euforica, si corpul ei parca a simtit acest lucru: la cateva ore dupa operatie se plimba prin camera cu bebelasul in brate iar personalului medical nu iti venea sa creada ca nu nascuse pe cale vaginala! Deci putem avea o nastere HypnoBirthing daca nastem pe cale vaginala sau nu; daca alegem anestezie sau nu; daca suntem la spital sau acasa. HypnoBirthing nu spune cum trebuie sa se deruleze o nastere, ci ne ajuta sa ne pregatim mintea ca sa ramanem calmi si sa intampinam bebelasul cu bucurie.

 

V.Ș: O graviduta nehotarata inca asupra metodei de nastere ar vrea sa vina la curs. Ajuta-ne sa o convingem!

R.D: Odata ce incep cursul, parintii, inclusiv tatii, nu vor sa se mai termine! O mama mi-a spus recent ca sotul ei era oarecum ambivalent inainte de primul curs, dar acceptase sa vina. Cursul i-a placut asa de mult incat atunci cand a fost nevoit sa lipseasca din cauza unei calatorii pentru servici i-a parut foarte rau !

 

Cursul este oferit la pret simbolic (raportat la orele de pregatire si investitie necesare) pentru ca as dori sa beneficieze si bebelusii din Timisoara de aceasta metoda, care merita a fi cunoscuta.

 

Pentru informatii mai detaliate despre metoda si cursuri vezi siteul Ruxandrei https://www.hypnobirthing.fr si

blogul https://hypnobirthing.blog

 

Ii multumim Ruxandrei pentru interviul acordat si va asteptam cu mare drag la curs!

 

 

×

Powered by WhatsApp Chat

× Contactează-ne pe WhatsApp